وبلاگ تابلو فرش, وبلاگ فرش

5 دلیل کج شدن فرش و تابلو فرش دستباف و روش حل

علت کج شدن فرش دستباف

یکی از مشکلات مهمی که هر قالیباف و بافنده فرش و تابلو فرش در حین بافت با آن می تواند مواجه گردد، کج شدن فرش و تابلو فرش اوست. این مورد یکی از رایج ترین مشکلات در بافت فرش و تابلو فرش دستباف می باشد و برای هر قالیبافی حتی کسانی که چندین سال در این کار بوده و تجربه بالایی در بافت فرش و تابلو فرش دارند ممکن است پیش بیاید.

 

در این مقاله قصد داریم به صورت جامع و کامل به بیان مشکل کج شدن تابلو فرش و فرش پرداخته، روش های پیشگیری و جلوگیری از آن را خدمت شما توضیح دهیم و در نهایت راهکارهایی برای رفع و حل کج شدن فرش و تابلو فرش پس از به وجود آمدن آن را برای شما بافندگان و قالیبافان گرامی ارایه دهیم. پس حتما تا انتهای مقاله همراه ما باشید.

 

فهرست مطالب این مقاله:

 

حالت های کج شدن فرش و تابلو فرش

 

کج شدن تابلو فرش و فرش  اکثرا می تواند در 2 حال کلی در حین بافت رخ دهد:

  • کج شدن در طول فرش و تابلو فرش (جهت لای ها)
  • کج شدن در عرض فرش و تابلو فرش (جهت رج ها)

 

روش های تشخیص کج شدن فرش و تابلو فرش

  1. برای تشخیص کج شدن تابلو فرش و فرش در طول فرش می توانیم فرش و یا تابلو فرش خودمان را از وسط تا بزنیم به طوریکه شیرازه ها بر روری یکدیگر قرار گیرند. اگر دیدیم که طول فرش و تابلو فرش در دو جهت با هم یکسان نیست و با هم اختلاف دارد، پس بنابرین احتمالا فرش ما دچار کج شدن طولی شده است.
  2. برای تشخیص کج شدن فرش و تابلو فرش در عرض فرش می توانیم عرض و پهنای فرش را در نقاط مختلفی از فرش و تابلو فرشمان اندازه بگیریم. اگر مقدار های متفاوتی برای عرض در هر نقطه دیده شود به احتمال زیاد فرش مان دچار کج شدن در عرض شده است.

دلایل و علت کج شدن فرش و تابلو فرش

 

حال که با حالت های متخلف کج شدن فرش و تابلو فرش و روش های تشخیص آن آشنا شدیم بهتر است در مورد علل به وجود آمدن آن نیز صحبت کنیم. در حالت کلی می توان 3 عامل کلی می تواند منجر به کج شدن فرش و تابلو فرش شما گردد. این عوامل کلی عبارتند از:

  1. اولین و اصلی ترین عامل دفه زنی نامتوازن و در شدت های متفاوت توسط قالیباف و بافنده می باشد. یعنی قالیباف یا بافنده در هنگام بافتن یک رج از فرش و تابلو فرش با قدرت های متفاوتی اقدام به دفه زنی میکند گاهی با قدرت زیاد و گاهی با قدرت کم.
  2. علت مهم بعدی که می تواند منجر به ایجاد کج شدگی فرش و تابلو فرش شود بافت یک توسط چند نفر است. اگر عملیات بافت توسط چند نفر انجام شود به خصوص اگر قسمتی توسط مردان و قسمتی توسط زنان بافته شود، چون قدرت دفه زنی افراد مختلف با هم فرق دارد، این عامل می تواند منجر به کج شدن تابلوفرش و فرش شما گردد.
  3. عامل دیگر که البته در موارد نادری می تواند رخ دهد استفاده از دار قالی معیوب یا غیر استاندارد است. اگر دار قالی شما در جهات عرض و ارتفاع ناهمگونی داشته باشته باشد و قسمت های مختلف آن با هم هماهنگ نباشد، امکان دارد در حین بافت دچار آسیب کج شدگی شوید.
  4. دلیل مهم بعدی برای به وجود آمدن این مشکل آن است که در هنگام چله کشی دقت کافی به عمل نیامده باشد و چله ها در برخی نقاط شل و یا سفت زده شده باشد.
  5. پایین کشی نادرست هم می تواند یکی از علل به وجود آمدن کج شدن تابلو فرش و فرش شما شود. بافنده زمانی پایین کشی را انجام می‌دهد که ارتفاع فرش بافته ‌شده به مقداری رسیده باشد که ادامه بافت میسر نباشد یا تا حد زیادی سخت باشد. پایین کشی کار بسیار ظریف و حساسی است و اگر به صورت صحیح و اصولی صورت نگیرد قطعا منجر به عیوب بزرگی برای فرش و تابلو فرشتان از جمله کج شدگی خواهد شد.

 

دلایل کج شدن فرش دستباف

 

راهکار های پیشگیری از کج شدن فرش و تابلو فرش

 

حال شاید این سوال برایتان پیش آمده باشد که چه کنیم که با مشکل کج شدگی تابلو فرش و فرش در حین بافت مواجه نشویم. اگر راهکار هایی را که هم اکنون خدمت شما عرض می نماییم قبل از بافت و درحین بافت رعایت کنید به صورت قطع با این آسیب مواجه نخواهید شد.

 

  1. سعی کنید در هنگام بافت با قدرت یکسان عمل دفه زنی را انجام دهید. امکان دارد شما در ابتدای بافت که انرژی بیشتری دارید دفه زنی را با قدرت زیاد تری انجام دهید و رفته رفته که انرژی شما کاهش یافت از قدرت دفه زنی خود بکاهید. پس بهتر است زمانی که خسته شدید و انرژی شما کاهش یافت، کمی استراحت کرده و مجددا شروع به بافت نمایید.
  2. حتی الامکان سعی شود بافت یک فرش و تابلو فرش توسط فردی واحد انجام گیرد. اگر این امکان وجود نداشت افرادی که بافت را انجام می دهند سعی کنند قدرت دفه زنی خود را باهم هماهنگ نمایند تا با انرژی یکسانی دفه زنی صورت گیرد.
  3. از دار های غیر استاندارد و در اصطلاح عامیانه کج و کوله استفاده نکنید! همیشه از دار های استاندارد و صحیح و سالم استفاده نمایید.
  4. سعی کنید چله ها را به صورت هماهنگ با یکدیگر چله کشی نمایید. چله ها را خیلی سفت و یا خیلی شل نزنید. اگر در کار چله کشی مهارت کافی ندارید سعی کنید اینکار را به فردی متبحر و با تجربه بسپارید. نکه مهمی دیگری که متاسفانه اکثر افراد در هنگام بافت انجام می دهند این است که چله ها را با دست های خود می کشند. این کار کاملا اشتباه و بسیار خطرناکی بوده و منجر به آسیب های بسیاری به فرش مثل کم عرض شدن تابلو فرش و فرش ما و کج شدن آن خواهد شد.
  5. در هنگام پایین کشی سعی کنید کار را با دقت و نهایت حوصله انجام دهید. اندازه گیری قسمت های مختلف در هنگام پایین کشی را فراموش نکنید. متناسب با روش بافت خود که می تواند ترکی یا فارسی باشد، پایین کشی را انجام دهید و در نهایت اگر مهارت کافی برای اینکار را ندارید از انجام آن خودداری فرمایید و کار را به یک فرد متخصص بسپارید.

 

روش های حل و مرمت کج شدن فرش و تابلو فرش

 

در این مرحله فرش و یا تابلو فرشی بافته ایم و متاسفانه نکات بالا را رعایت نکرده ایم و فرش و تابلو فرشمان دچار کج شدگی شده است. حال باید چه کنیم؟ آیا روشی برای حل این مشکل وجود دارد؟

 

در پاسخ باید خدمت شما خواننده گرامی عرض شود که بلی روش های برای حل این آسیب وجود دارد ولی این روش ها 2 مشکل عمده دارند. اولا اینکه به صورت کامل و صد در صدی نمی توانند مشکل کج شدگی را حل نمایند و دوما این روش ها نسبتا زمانبر و گاهی هزینه بر هستند. روش هایی مانند اصلاح به وسیله دستگاه دارکش و یا تعویض گره ها وجود دارند که می توانند تا حدودی مشکل کج شدگی فرش و تابلو فرش را اصلاح نمایند اما بهترین راه همواره پیشگیری از وقوع این آسیب ها به تابلوفرش و فرش می باشد.

 

برای کسب اطلاعات بیشتر، لطفا ما تماس بگیرید.( اینجا کلیک نماییید)

برای مشاوره و راهنمایی و ارتباط با کارشناسان ما در واتساپ لطفا اینجا کلیک کنید.

شماره تلفن مشاوره: 09104868680 – 04132310229

(برای تماس با ما، در گوشی موبایل خودتان روی شماره ها ضربه بزنید)

3/5 - (2 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *