وبلاگ تابلو فرش, وبلاگ فرش

7 روش مراقبت از چشم در قالیبافی

خستگی چشم در بافت فرش

هنر قالیبافی علی رغم تمام لذت هایی که دارد مانند هر هنر دستی دیگری سختی ها و مشکلات خاص خودش را نیز دارد. یکی از این مشکلات، ایجاد آسیب های چشمی مانند خشکی، قرمزی، نزدیک بینی، کوررنگی، کاهش فشار چشم و خارش و سوزش چشم قالیبافان عزیز می باشد. به همین دلیل مراقبت از چشم در هنگام قالیبافی بسیار حائز اهمیت است.

 

ما در این مقاله سعی کرده ایم تا با توصیه های عملی تا حدود زیادی از این نارسایی های چشمی جلوگیری کنیم و سلامت و شادابی را برای بافنده های عزیز به ارمغان بیاوریم.

 

البته که عامل اصلی در حفظ سلامت بافندگان عزیز خودشان هستند زیرا باید به توصیه هایی که در این مقاله ارایه می شود عمل کنند.

 

1-اصلاح روشنایی عمومی و موضعی

 

یکی از مهم ترین و اساسی ترین مسائل در مراقبت از چشم در قالیبافی، روشنایی مناسب برای قالیبافی است. روشنایی کافی یعنی این که نور مقدار مناسب داشته باشد و در طول سطح بافت یکنواخت توزیع شده باشد.

 

در صورت عدم رعایت روشنایی موضعی مناسب، امکان ایجاد نزدیک بینی در قالیبافان به شدت بالا می رود و دلیل این امر هم این است که در مواقعی که نور کم است مردمک چشم باز تر می شود تا نور بیشتری وارد چشم شده تا جسم دیده شود  و وقتی این پروسه دائما تکرار می شود، باعث ایجاد نزدیک بینی در چشم خواهد شد. همچنین در صورت عدم وجود نور مناسب به تدریج مشکلات چشمی مثل خارش و خشکی چشم ایجاد می شود.

 

برای ایجاد روشنایی مناسب برای قالیبافی رعایت نکات زیر حائز اهمیت است:

 

قراردادن دار قالی در مکان هایی که پنجره های بزرگ دارد. خصوصا اگر این پنجره ها، پنجره جنوبی باشد. با قراردادن دار قالی در نزدیکی پنجره های جنوبی میتوان از نور خوب و کافی در طول روز برای قالیبافی استفاده کرد. قرارگیری دار قالی در نزدیکی پنجره طوری باشد که نور از سمت راست به چب قالی بتابد. در جاهایی که تعدا پنجره ها کم است یا پنجره ها کوچک اند اولویت با بزرگ کردن یا افزایش تعداد پنجره ها است تا نور طبیعی را تامین نماییم و اگر امکان این کار نبود سراغ استفاده از روشنایی مصنوعی (لوستر و لامپ) می رویم.

 

بهتر است استفاده از لامپ های مهتابی و حبابی بصورت ترکیبی انجام شود. لامپ ها نباید طوری نصب گردند که در داخل میدان دید بافنده قرار بگیرند چون باعث ایجاد خیرگی و خستگی در چشم می شوند. بهتر است در طول روز علی رغم وجود نور طبیعی از لامپ ها نیز استفاده گردد. نور لامپ ها باید به صورت یکنواخت بر روی دار قالی توزیع شده باشند و یکجا و تاریک و یک جا روشن نباشد. بهترین جانمایی برای منابع نوری، بالای سر قالیباف است و جهت منابع نوری طوری باشد که نور به طرف سطح بافت قالی بتابد.

 

در صورت امکان بالای دار قالی از نورگیرهای سقفی برای استفاده از نور طبیعی روز تعبیه گردد.

 

 

مراقبت از چشم در بافت فرش

 

2-رنگ آمیزی و سفیدکاری کارگاه قالیبافی

 

استفاده از رنگ های روشن برای رنگ آمیزی و یا سفیدکاری دیوار ها و سقف با گچ سفید به دلیل افزایش میزان بازتاب نور از این سطوح در تامین روشنایی مورد نیاز برای قالیبافی اثر بسزایی دارد.

این مورد در اکثر خانه ها رعایت می شود ولی در کارگاه های بزرگ قالیبافی معمولا مورد توجه نیست.

 

با توجه به مطالبی که گفته شد برای عزیزانی که در داخل خانه دار قالی دارند بهترین مکان برای دار قالی، نزدیک پنجره ها بخصوص پنجره جنوبی با دیوار و سقف روشن و استفاده از لامپ بر روی دار قالی است.

 

3-رعایت الگوهای کار- استراحت

 

قالیبافی مداوم و بدون استراحت در دراز مدت باعث ایجاد آسیب های هم بدنی و هم چشمی می شود. برای جلوگیری از این کار بهتر است هر یک ساعت یکبار به مدت 5 دقیقه حرکات کششی انجام شود و استراحتی به چشم ها داده شود.

 

برای استراحت چشم بهتر است چشم ها را ببندیم تا مردمک به حالت اولیه خود بازگردد.

 

4-رعایت ساعت کاری

 

یکی دیگر از روش های مراقبت از چشم در قالیبافی، رعایت ساعت کاری 8 ساعته و استراحت یک ساعته در بین کار می باشد. قالیبافی بیش از 8 ساعت در روز اصلا توصیه نمی شود.

 

5-استفاده از اشک مصنوعی

 

بدلیل تمرکز چشم بر روی یک نقطه و کاهش پلک زدن چشم، چشم مدت بیشتر ی در معرض هوای آزاد قرار می گیرد و همین عامل باعث خشکی چشم می شود و خشکی چشم باعث ایجاد سوزش، خارش و  قرمزی چشم می گردد. برای جلوگیری از این آسیب ها میتوان روزانه سه الی چهار بار از اشک مصنوعی استفاده کرد که هم باعث ضد عفونی شدن چشم می شود و هم خشکی چشم را ازبین می برد و موجب مراقبت از چشم در قالیبافی می گردد.

 

6-فاصله مناسب چشم

 

توصیه می شود فاصله بین چشم و دار قالی کمتر از 35 سانتیمتر نشود. یکی از عواملی که ممکن است این فاصله را کاهش بدهد عدم وجود روشنایی مناسب است زیرا در صورت وجود نور کافی برای خوب دیدن شما خم می شوید تا نزدیک دار قالی شوید که این هم برای چشم و هم برای اسکلت بدنی شما ضرر دارد.

 

7-انجام معاینات پزشکی بصورت دوره ای

 

حتما به صورت دوره ای معاینات چشم انجام شود تا در صورت وجود هر گونه مشکل خیلی سریع اقدامات لازم برای درمان و جلوگیری از پیشرفت آسیب انجام شود.

 

 

 

هرگونه پرسش خود در رابطه با مراقبت از چشم در قالیبافی را، با پارسین فرش در میان بگذارید.

 

همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر از این طرح با ما تماس بگیرید.

 

برای مشاوره و راهنمایی در واتساپ لطفا اینجا کلیک کنید.

 

شماره تلفن مشاوره: 09104868680 – 04132310229

(برای تماس در حالت موبایل روی شماره ها کلیک فرمایید)

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *